luni, 8 iulie 2013

4 chestii despre Bac

Initial planuisem sa continui un articol cu titlul Dezbraca-te, sa discutam, dar vazand cata agitatie este in jurul meu am decis sa scriu un articol pe tema Bac-ului. Inainte sa insir aici toata ideologia mea legata de Bac, o sa spun ca nu ma intereseaza comentariile rautacioase sau formularile de genul ” lasa ca vezi tu la anul”, drept pentru care nu o sa dau curs invitatiilor la dispute.

1. Toata lumea stie de Bac
Cel putin de cand intrii la liceu auzi profesorii pomenind ceva de acest examen stiintifico-fantastic pe care trebui sa il susti la sfarsitul clasei a 12-a. Si din moment ce esti in cunostinta de cauza cu cel putin 4 ani inainte, de ce te porti ca si cum vine balaurul cu 7 capete si-ti haleste capu` ? Atitudinea asta negativa si plina de stres ma scoate din sarite.
Oameni buni, este un examen de nivel MEDIU, facut sa treceti, ca altfel am deveni un stat de analfabeti. Incetati sa mai aruncati injurii in stanga si in dreapta, catre profesori, inspectori, ministrii si fantome stravezii. Nu inveti, nu treci. Logic!

2. Ca sa treci, trebuie sa inveti.
Reluand ideea de incheiere de la punctul 1, ca sa treci ORICE examen, nu numai Bac-ul, trebuie sa INVETI. Acest concept strain de multi (prea multi daca ma intrebati pe mine) se manifesta cu mult timp inainte si nu cu cateva zile/ ore inainte de proba propriu-zisa.
Era nu de mult o imagine virală cu mesajul ”nu există persoană mai credincioasă decât studentul aflat în sesiune”. Este absurd  totuși să îți închipui că neînvățând nimic dar  rugându-te arzător poți trece un examen- îmi pare rău să spulber astfel iluziile unora-. Aceeași chestiune se aplică și elevilor care sunt în prag de teză sau test. Oricât de mult s-ar ruga și ar implora cerurile ”să fie ușor” sau ”să nu-mi pice iar Eminescu la Bac” nu o să se schimbe nimic. În caz că unii nu și-au dat încă seama, când au primit foile cu subiecte, acestea nu sunt goale, iar gradul de dificultate al cerinței nu se schimbă în favoarea ta în funcție de cât de des ai zis ”Doamne ajută, să-l iau de data asta”.

3. Cand e greu, e pentru toti.
Nu sunt nici absurda, nici sarita. daca examenul e greu, e greu pentru toata lumea. dar cand sunt n-spe note peste 9 si tu abia tarai de un 6, e clar ca nu ai nicio gara nu materia respectiva. Si acum, intre noi fie vorba, nu poti sa faci greseli gramaticale care sa te usture pe gat cand le pronunti si sa ai pretentia de a lua 9.50 la romana. Dar stim vorba aia: "Prostul nu e prost destul pana nu e si fudul".

4. De ce nu ar trebui sa iti pice fata.
Nu te poti baza pe ce s-a dat acum 1,2, 3...100 de ani  la Bac, nici pe ce au dat la Bac-ul olimpicilor. "E de datoria ta sa inveti TOT". Sau mai bine zis, nu te plange ca nu te asteptai. Nu esti nici vrajitoarea Sulfina, nici Mama Omida nici bobul de orez de pe masa cuiva. Subiectele sunt in proportie de 90 % o surpriza.

2 comentarii:

  1. Ai mare dreptate, cine vrea BAC-ul luat trebuie sa il doreasca si sa invete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am auzit atatea persoane care se plang de Bac de parca e cine stie ce calamitate iminenta.

      Ștergere